Connect with us

Αναζήτηση

Ρέθυμνο24
Ρέθυμνο24Ρέθυμνο24

Εκκλησία

Αφιέρωμα: Άγιος Φανούριος

Στις 27 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου.

Οι Ρεθυμνιώτες τιμούν ιδιαιτέρως τον Άγιο, αφού σε όλο το νομό μπορεί κανείς να βρει τουλάχιστον επτά εκκλησίες αφιερωμένες στη χάρη του.

Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου βρέθηκε πρώτη φορά, περίπου τον 4ο αιώνα, στη Ρόδο, όπου είναι και προστάτης του νησιού. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο Άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια.

Ο Άγιος είναι αγαπητός στους πιστούς λόγω των θαυμάτων σχετικά με τη φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων, γι’ αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα την εορταστική του ημέρα, τη φανουρόπιτα για να τους φανερώσει ο Άγιος απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών ακόμα και εργασία στους ανέργους και διάφορα άλλα.

Στο Νομό Ρεθύμνης συναντά κανείς τις εξής εκκλησίες:

Advertisement. Scroll to continue reading.
  • Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου Ατσιπόπουλο, μια νέα εκκλησία στην είσοδο του χωριού.
  • Ο Άγιος Φανούριος στις Ορθές Ρεθύμνης στο δήμο Μυλοποτάμου.
  • Ο Άγιος Φανούριος ο Πετραλοδακιώτης, εκκλησία που χτίστηκε το 1950 από την οικογένεια των Ξυλούριδων.
  • Ο Άγιος Φανούριος στα Κουπεδιανά, 11 χλμ έξω απο το Ρέθυμνο. Τα Κουπεδιανά   έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.  Απόμερα από το χωριό βρίσκεται ο δίκλιτος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Φανουρίου. Το κλίτος της Μεταμόρφωσης είναι το παλαιότερο, κτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού και το κλίτος του Αγίου Φανουρίου κτίστηκε το 1998.
  • Ο Άγιος Φανούριος στα Φραντζεσκιανά Μετόχια που βρίσκονται  12 χλμ. δυτικά από το Ρέθυμνο. Το χωριό κατοικήθηκε μετά το 1600 με πρώτο κάτοικο Έλληνα αξιωματούχο μετανάστη από τη Σικελία το Φραγκίσκο ή Φραντζέσκο, που έδωσε ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή.
  • Ο Άγιος Φανούριος  στον Καλανδαρέ Ρεθύμνης, μικρός ημιορεινός οικισμός του Δήμου Μυλοποτάμου. Το μικρό εκκλησάκι είναι κτισμένο σε σπηλιά, όπου δίπλα του παλιότερα λειτουργούσε ο νερόμυλος του “Παδουβά”.
  • Ο Άγιος Φανούριος στην κοινότητα Αχλαδέ Μυλοποτάμου, στο λόφο Γρίβιλα είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου. Περίπου 100μ από το ναό υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέντρο, που έχει συνδεθεί με μια λατρευτική παράδοση που έχει τις ρίζες της στα πανάρχαια δεντρολατρικά έθιμα της Κρήτης. Το σημείο λέγεται Εύρεση καθώς εδώ λένε ότι βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Φανουρίου.
aggelino kids
Ωτορινολαρυγγολόγος Ρέθυμνο
busybees-rethimno
hari n flair rethimno κομμωτηριο
Ρέθυμνο Εβδομαδιαία πρόβλεψη

Διαβάστε ακόμα

Πρόσωπα

Η Ραφαέλλα Ροδινού εντυπωσίασε τους κριτές με την εξωτική ομορφιά της και τα ιδιαίτερα ράστα μαλλιά της. Η 24χρονη καλλονή είναι δασκάλα χορού latin,...

Ρεθυμνιώτικα

Να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη και να αναθεωρήσουν την επιζήμια για τον εαυτό τους, τους οικείους τους και για το...

Ρεθυμνιώτικα

Μετά από 2 χρόνια απουσίας των φοιτητών λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ήρθε η φετινή χρονιά να δικαιώσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, που έβλεπαν τα...

Ρεθυμνιώτικα

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου, με δελτίο τύπου της  απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες για συνετή χρήση του νερού ειδικά τις ώρες αιχμής (απογευματινές ώρες), λόγω...