Στις 27 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου.
Οι Ρεθυμνιώτες τιμούν ιδιαιτέρως τον Άγιο, αφού σε όλο το νομό μπορεί κανείς να βρει τουλάχιστον επτά εκκλησίες αφιερωμένες στη χάρη του.
Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου βρέθηκε πρώτη φορά, περίπου τον 4ο αιώνα, στη Ρόδο, όπου είναι και προστάτης του νησιού. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο Άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια.
Ο Άγιος είναι αγαπητός στους πιστούς λόγω των θαυμάτων σχετικά με τη φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων, γι’ αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα την εορταστική του ημέρα, τη φανουρόπιτα για να τους φανερώσει ο Άγιος απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπαντρων κοριτσιών ακόμα και εργασία στους ανέργους και διάφορα άλλα.
Στο Νομό Ρεθύμνης συναντά κανείς τις εξής εκκλησίες:
- Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου Ατσιπόπουλο, μια νέα εκκλησία στην είσοδο του χωριού.
- Ο Άγιος Φανούριος στις Ορθές Ρεθύμνης στο δήμο Μυλοποτάμου.
- Ο Άγιος Φανούριος ο Πετραλοδακιώτης, εκκλησία που χτίστηκε το 1950 από την οικογένεια των Ξυλούριδων.
- Ο Άγιος Φανούριος στα Κουπεδιανά, 11 χλμ έξω απο το Ρέθυμνο. Τα Κουπεδιανά έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Απόμερα από το χωριό βρίσκεται ο δίκλιτος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Φανουρίου. Το κλίτος της Μεταμόρφωσης είναι το παλαιότερο, κτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού και το κλίτος του Αγίου Φανουρίου κτίστηκε το 1998.
- Ο Άγιος Φανούριος στα Φραντζεσκιανά Μετόχια που βρίσκονται 12 χλμ. δυτικά από το Ρέθυμνο. Το χωριό κατοικήθηκε μετά το 1600 με πρώτο κάτοικο Έλληνα αξιωματούχο μετανάστη από τη Σικελία το Φραγκίσκο ή Φραντζέσκο, που έδωσε ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή.
- Ο Άγιος Φανούριος στον Καλανδαρέ Ρεθύμνης, μικρός ημιορεινός οικισμός του Δήμου Μυλοποτάμου. Το μικρό εκκλησάκι είναι κτισμένο σε σπηλιά, όπου δίπλα του παλιότερα λειτουργούσε ο νερόμυλος του “Παδουβά”.
- Ο Άγιος Φανούριος στην κοινότητα Αχλαδέ Μυλοποτάμου, στο λόφο Γρίβιλα είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου. Περίπου 100μ από το ναό υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέντρο, που έχει συνδεθεί με μια λατρευτική παράδοση που έχει τις ρίζες της στα πανάρχαια δεντρολατρικά έθιμα της Κρήτης. Το σημείο λέγεται Εύρεση καθώς εδώ λένε ότι βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Φανουρίου.
