Connect with us

Αναζήτηση

Ρέθυμνο24
Ρέθυμνο24Ρέθυμνο24

Ιστορικά

Επέτειο για τα θύματα του Ναζισμού στην Κρύα Βρύση

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, σε μια σεμνή αλλά και συγκινητική τελετή οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης τίμησαν την Επέτειο Ανακομιδής των οστών των 35 Κρυοβρυσανών Θυμάτων του Ναζισμού μετά το Ολοκαύτωμα στις 22 Αυγούστου του 1944 που υπέστη το χωριό λόγω της Αντίστασης τους στον Γερμανό εισβολέα.
Οι Επιζήσαντες που επέστρεψαν λίγες μέρες μετά την καταστροφή βρήκαν τον τόπο τους στο σημείο μηδέν μέσα σε στάχτες και συντρίμμια και το βιο τους κατεστραμμένο αλλά το κυριότερο να μην υπάρχει ελπίδα για το αύριο.
Μέσα στην ορφάνια τα παιδιά, όσοι απέμειναν και οι 35 μαυροφορεμένες γυναίκες που έχασαν τους άνδρες τους , έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης του τόπου άμεσα και να ορθοποδήσουν, προσπαθώντας με σθένος να μετατρέψουν την απόγνωση τους σε ελπίδα .
Η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός ήταν τα εφόδια τους να λειτουργήσουν ως σύνολο και να δώσουν και πάλι ζωή στον τόπο τους.
Συνάμα με αυτό η σκέψη τους ήταν συνεχώς στα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν ήξεραν αν ζούσαν η πέθαναν μέχρι που τα εντόπισαν στην πλατεία του χωριού όπου τα περισσότερα είχαν γίνει στάχτη από την φωτιά που τους έκαψαν οι Γερμανοί.
Επέτειο Ανακομιδής των οστών των 35 Κρυοβρυσανων Θυμάτων του Ναζισμού
Στο σημείο που βρέθηκαν καμένοι έχει κτιστεί αίθουσα που φυλάσσονται τα Οστά τους και ανάβουν 35 καντήλια φωτίζοντας τις μορφές τους ως ελάχιστη ένδειξη Τιμής και Μνήμης για να ακτινοβολούν τα πρόσωπα τους στο διηνεκές θυμίζοντας σε όλους μας ότι το αγαθό της Ελευθερίας κατακτιέται με κοινό αγώνα και θυσία.
Η εφετινή Επέτειος ήταν αφιερωμένη στις χάρο καμένες Μάνες και Αδερφές και Χήρες όπου η συμβολή τους ήταν μεγάλη και καθοριστική ,στους αγώνες αλλά και στην μετέπειτα περίοδο της ανασυγκρότησης.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του μουσείου Κρητικής Παράδοσης Ειρήνη Λαγουδακη-Χατηρη ενώ ονομαστική αναφορά στις γυναίκες που έχασαν τους άνδρες τους, έκανε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιάννης Τίτου Βαβουρακης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης ενώ παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Βασίλης Θεοδωράκης.
Γραφειο Πολιτισμού Δήμου Αγίου Βασιλείου
aggelino kids
Ωτορινολαρυγγολόγος Ρέθυμνο
busybees-rethimno
hari n flair rethimno κομμωτηριο
Ρέθυμνο Εβδομαδιαία πρόβλεψη

Διαβάστε ακόμα

Πρόσωπα

Η Ραφαέλλα Ροδινού εντυπωσίασε τους κριτές με την εξωτική ομορφιά της και τα ιδιαίτερα ράστα μαλλιά της. Η 24χρονη καλλονή είναι δασκάλα χορού latin,...

Ρεθυμνιώτικα

Να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη και να αναθεωρήσουν την επιζήμια για τον εαυτό τους, τους οικείους τους και για το...

Ρεθυμνιώτικα

Μετά από 2 χρόνια απουσίας των φοιτητών λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ήρθε η φετινή χρονιά να δικαιώσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, που έβλεπαν τα...

Ρεθυμνιώτικα

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου, με δελτίο τύπου της  απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες για συνετή χρήση του νερού ειδικά τις ώρες αιχμής (απογευματινές ώρες), λόγω...