Connect with us

Αναζήτηση

Ρέθυμνο24
Ρέθυμνο24Ρέθυμνο24

Εκκλησία

Ιερά Πανήγυρις στους Τέσσερις Μάρτυρες

Ιερά Πανήγυρις στους Τέσσερις Μάρτυρες
Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ, Νικολάου
Παρακάτω το πρόγραμμα  της εορτής
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
7.00 μ.μ. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ.
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ.
10.45 π.μ. Η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.
5.00 μ.μ. Ο μεθέορτος Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις των Αγίων.
Τεσσερις Μαρτυρες

Οι Αγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες Γεώργιος , Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος  γεννήθηκαν και έζησαν στις Μέλαμπες Ρεθύμνου . ΄Ηταν όλοι τους έγγαμοι , ενάρετοι στο βίο , και  Κρυπτοχριστιανοί . Χριστιανοί δηλαδή γνήσιοι , υποκρινόμενοι ότι είχαν ασπασθεί τον Μωαμεθανισμό .  Κρυπτοχριστιανούς στα χρόνια της τουρκοκρατίας  εκτός από την Κρήτη συναντούμε και στην Μ.Ασία ,τον Πόντο , την Μακεδονία κ.α. Την κρυφή αυτή  αλλά καλά φυλαγμένη χριστιανική τους  πίστη όμως όλοι οι κρυπτοχριστιανοί  ζητούσαν ευκαιρία να αποκαλύψουν σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου  « Ος δ’ αν   ομολογήσει με έμπροσθεν των ανθρώπων ομολογήσω κα’ γω έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς ».

Γι’ αυτό και όταν το 1821 οι Έλληνες και οι Κρήτες πήραν τα όπλα ενάντια στους Τούρκους , πήραν μέρος και οι Τέσσερεις Μάρτυρες «πολεμήσαντες γενναία υπερ πίστεως και πατρίδος ».Το 1824 ως γνωστόν κατεστάλη η επανάσταση στην Κρήτη . Τότε και οι Τούρκοι συνέλαβαν τους Αγίους 4 Μάρτυρες και τους οδήγησαν στον Μεχμέτ , Τούρκο Πασά του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να επιστρέψουν στον Μωαμεθανισμό.

Η απάντηση όμως των Αγίων ήταν γενναία και σταθερή «Εμείς χριστιανοί γεννηθήκαμε και χριστιανοί θα  αποθάνομε ». Η φρικτή φυλακή και τα βασανιστήρια μέχρι την τελική καταδίκη τους στον δι’αποκεφαλισμού  θάνατον ήταν η συνέχεια.

Στη θέση Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου στις 28 Οκτωβρίου 1824 οι Θείοι Μάρτυρες «το αίμα αυτών εθελουσίως δια την του Κυρίου πίστιν εξέχεαν ».
Τα ιερά τους λείψανα χριστιανοί  ενταφίασαν πλάι στον Ι. Ν.  του Αγίου Γεωργίου στα Περβόλια του Ρεθύμνου . Σήμερα  ιερά λείψανα τους  ευρίσκονται στην Ι.Μ  Αρκαδίου, το Ρέθυμνο, τις Μέλαμπες , Αθήνα κ. α.

aggelino kids
Ωτορινολαρυγγολόγος Ρέθυμνο
busybees-rethimno
hari n flair rethimno κομμωτηριο
Ρέθυμνο Εβδομαδιαία πρόβλεψη

Διαβάστε ακόμα

Πρόσωπα

Η Ραφαέλλα Ροδινού εντυπωσίασε τους κριτές με την εξωτική ομορφιά της και τα ιδιαίτερα ράστα μαλλιά της. Η 24χρονη καλλονή είναι δασκάλα χορού latin,...

Ρεθυμνιώτικα

Να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη και να αναθεωρήσουν την επιζήμια για τον εαυτό τους, τους οικείους τους και για το...

Ρεθυμνιώτικα

Μετά από 2 χρόνια απουσίας των φοιτητών λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ήρθε η φετινή χρονιά να δικαιώσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες, που έβλεπαν τα...

Ρεθυμνιώτικα

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου, με δελτίο τύπου της  απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες για συνετή χρήση του νερού ειδικά τις ώρες αιχμής (απογευματινές ώρες), λόγω...